Mamy rekordową inflację, rosną ceny prądu, gazu, nawozów. Żywność drożeje z tygodnia na tydzień. Coraz więcej osób musi zaciskać pasa. Już dziś co czwarty Polak oszczędza na jedzeniu. Czy przez drożyznę marnujemy mniej?
W Polsce każdego roku wyrzuca się 4,8 mln ton żywności. Najwięcej jedzenia marnują konsumenci - niemalże 3 mln ton rocznie. Do kosza najczęściej trafiają pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Główne powody marnowania żywności to zła jakość produktów, przegapienie terminu ważności, a także robienie większych zakupów, niż potrzeba. Razem z jedzeniem do kosza trafiają pieniądze.
Czy drożyzna wpłynęła więc na zmianę zachowania konsumentów? Nieznacznie, ale zmniejsza się liczba osób, które wyrzucając jedzenie, traci pieniądze. Podczas badania przeprowadzonego jesienią 2019 roku 55% deklarowało mniejszy budżet przez wyrzucanie żywności. Obecnie - takie zachowanie potwierdza 45% Polaków.
Ile pieniędzy wyrzucamy razem z jedzeniem?
Obecnie 42 % badanych przyznaje, że traci 200 zł miesięcznie wraz z wyrzucaniem jedzenia (przy 42% dwa lata temu). Dla 6% jest to więcej niż 200 zł, nawet do 1000 zł miesięcznie. Zmiany zachodzą powoli, ale widać, że największe zmiany dotyczą osób, które marnowały najwięcej pieniędzy wraz z wyrzucaniem jedzenia.
Drożyzna w 2022 roku
Od stycznia o 24% podrożej prąd, o 54% gaz ziemny, inflacja ma być na poziomie 10%. Żywność będzie coraz droższa. Na II kwartał 2022 prognozowany jest najwyższy wzrost cen jedzenia. Jeśli już dzisiaj co czwarty Polak musi oszczędzać na jedzeniu- ile osób zdecyduje się na, to gdy żywność osiągnie rekordowe ceny?
Źródła: Infor/ Quality Watch dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor
fot. petrr/ Wikipedia/ (CC BY 2.0)
Dodaj komentarz