Wysokie ceny owoców i warzyw się utrzymują. 23 zł/kg czereśni, 8 zł/kg śliwek, kalafior 6 zł/szt. Eksperci przewidują, że ceny poszybują w górę jeszcze bardziej w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
Według Głównego Urzędu Statystycznego warzywa podrożały w porównaniu do zeszłego roku prawie o 30 procent! Żywność w ogóle ponad 6 procent. Wszystkiemu winna jest susza, kurcząca się krajowa produkcja i straty jakie wyrządziły wiosenne przymrozki.
Nie oznacza to, że rolnik zarabia lepiej. Ogromne marże, które pobierają pośrednicy i sklepy nie pozwalają mu zarabiać większych pieniędzy. Rolnik sprzedaje mniej, bo mniej udało mu się wyhodować przez klęski żywiołowe. Często nie pokrywa to kosztów produkcji.
Dla przykładu śliwki, które kupujemy w sklepie za 8 zł/kg na Broniszach kosztują 1-3 zł/kg.
K.K.
Dodaj komentarz