Ceny żywności rosną z miesiąca na miesiąc. Dziś w wigilię Świąt Bożego Narodzenia usiądziemy razem z rodziną do stołów, na których tradycyjnie może pojawić się 12 potraw. Ile w tym roku kosztowała wigilijna kolacja, jeśli ceny żywności wzrosły o ponad 6%?
W porównaniu z cenami z grudnia ubiegłego roku za mąkę trzeba zapłacić więcej o 5%, za cukier 11%, za nabiał 5%, za jaja 10%, za olej 15%, za napoje bezalkoholowe 7%, za warzywa 8%. Ceny karpia wzrosła o blisko 300%. Podwyżki cen żywności widać gołym okiem. Sprawdzamy, ile kosztują składniki na wigilijne potrawy.
Za wigilijne dania słono przyszło nam zapłacić
Gdyby składniki do 12 potraw kupić w jednym sklepie (w naszym przypadku w Auchan), zakładając, że przygotowujemy wszystkie dania własnoręcznie - trzeba byłoby zapłacić 393,98 zł.
1. Barszcz czerwony z uszkami:
2 kg buraków - 5,98 zł,
1 kg mąki - 2,98 zł,
18 szt. jajek (łącznie do wszystkich dań) 14,69 zł,
suszone grzyby - podgrzybki 6,28 zł, borowiki 14,99 zł.
2. Zupa grzybowa:
suszone grzyby - 14,69 zł,
włoszczyzna - 7,49 zł,
makaron - 2,99 zł.
3. Pierogi z kapustą i grzybami:
2 kg mąki - 5,96,
jajka - policzone wyżej,
2 kg kapusty kiszonej - 11,98 zł,
suszone grzyby - policzone wyżej.
4. Paszteciki z kapustą i grzybami:
1 kg mąki - 2,98 zł,
jajka - 14,69 zł,
1 kg kapusty kiszonej - 5,99 zł,
suszone grzyby - policzone wyżej,
olej - 7,99 zł.
5. Karp:
2 x 900 g 99,98 zł,
olej - policzony wyżej.
6. Śledzie:
2 x 650 g śledzie marynowane 43,78 zł.
7. Ryba po grecku:
2 x 450 g filet z mintaja - 16,99 zł,
0,6 kg marchwi - 1,79 zł,
0,5 kg pietruszki - 3,35, zł,
1 kg seler - 3,69 zł.
8. Kutia:
słoik miodu - 19,78 zł,
400 g pszenicy - 2,25 zł,
1 kg maku - 25,90 zł,
bakalie - 24,90 zł.
9. Kompot z suszu:
140 g miks suszonych owoców - 8,98 zł,
300 g suszone jabłka - 7,18 zł.
10. Kluski z makiem:
makaron łazanki - 4,19 zł,
masło - 9,27 zł,
mak - policzony wyżej,
cukier - 5,59 zł,
bakalie - policzone wyżej.
11. Pierniczki:
1 kg mąki 2,98 zł,
masło - policzone wyżej,
cukier - policzony wyżej,
jajka - 14,69 zł.
12. Sernik:
2 kg twarogu - 26,38 zł
1 kg mąki - 2,98 zł,
cukier - policzony wyżej,
jajka - 14,69 zł.
Najtańsze produkty
Jak wynika z badań, 33% Polaków podczas zakupów wybiera najtańsze produkty spożywcze. Dziennikarze portalu Express Ilustrowany wybrali się do czterech sklepów, by znaleźć najtańsze produkty, z których można przygotować wigilijne potrawy. Po dwugodzinnych poszukiwaniach wyliczyli, że najtańsza Wigilia (z gotowymi pierogami i uszkami) dla 4 osób wyniesie 158,81 zł.
Drożyzna na świątecznym stole
Według wskaźnika zmian cen towarów i usług konsumpcyjnych ceny w listopadzie 2021 w stosunku do ubiegłego roku wzrosły o 7,8%- w tym o 6,4% wzrosły ceny żywności. Gdyby wziąć ten wskaźnik pod uwagę, za przygotowanie 12 dań zapłacimy o 23,98 więcej niż przed rokiem. Tyle że diabeł tkwi w szczegółach i jak pisaliśmy wyżej, sama cena karpia wzrosła o 300%, co oznacza, że ceny wigilijnych dań łącznie są o wiele wyższe niż przed rokiem.
Źródła: Express Ilustrowany, Wirtualne Media, Business Insider
fot. Kim Siever/Flickr
Dodaj komentarz