Fot. kierunekspozywczy.pl
Schabowy ze sztucznego mięsa wyprodukowanego w bioreaktorze już niedługo wyląduje na naszych stołach. Takie plany ma najwidoczniej amerykańska firma Memphis Meat. Według doniesień medialnych przeznaczy prawie 161 milionów dolarów na uruchomienie fabryki do produkcji i sprzedaży sztucznego mięsa na skalę masową. Czy to mięso będzie zagrażać naszemu zdrowiu? Czy to mięso zniszczy tradycyjne hodowle zwierząt?
Sztuczne mięso już jest
Zaznaczmy, że sztuczne mięso już teraz jest rzeczywistością. W największych polskich miastach jest dostępne sztuczne mięso Beyond Meat. To wysoce przetworzony produkt roślinny, który ma strukturę i smak mięsa. Jednak wysoki stopień obróbki tego produktu stawia pod dużym znakiem zapytania jego wartość odżywczą i wpływ na zdrowie. O świeżości nawet nie ma sensu wspominać.
Bioreaktor wygra walkę z rolnikiem
Do masowej produkcji sztucznego mięsa będą wykorzystywane komórki pobrane od zwierząt, a następnie „hodowane” w specjalnych bioreaktorach. Firma Memphis Meat podaje, że w produkcji sztucznego mięsa potrzeba jedynie 1% powierzchni i 10% wody zużywanych w tradycyjnej hodowli zwierząt. Wynika z tego, że sztuczne mięso to same plusy. Tylko gdzie tu jest miejsce na zdrową żywność oraz na tradycyjne hodowle
Jest miejsce dla hodowcy czy nie ma?
Weźmy rynek Polski. Z jednej strony polski hodowca trzody chlewnej otrzymuje komunikaty, że w Polsce jest nadwyżka hodowli trzody chlewnej (pomijamy znaczącym milczeniem, że sprowadza się ogromne ilości wieprzowiny z Niemiec i Hiszpanii). Firmy, zainteresowane podbojem rynków mięsnych zarzekają się, że konsumpcja mięsa rośnie i to właśnie produkcja sztucznego mięsa uratuje potrzeby rynku.
Kto stanie w obronie interesów hodowców i konsumentów
Wielkie zagraniczne korporacje już w wielu branżach pokazały, że są w stanie niemalże w 100% zdominować rynek. Czy ze sztucznym mięsem będzie podobnie? Czy wyeliminują z rynku hodowców prawdziwych zwierząt? Czy pozbawią konsumenta prawa wyboru między produktem sztucznym (o niewiadomym tak naprawdę wpływie na zdrowie) a tradycyjnym mięsem pochodzącym z naturalnej hodowli. Temat musi być monitorowany.
Joanna Kowalczyk
Dodaj komentarz