Marcin Bustowski, przewodniczący ZZ Rolników Solidarni alarmuje: mięso z marketów jest trujące. W ostatnich dniach pokazuje wyniki badań na azotany i azotyny. Normy są przekraczane nawet o blisko 800 procent! Związki chemiczne używane są do konserwacji mięsa- ma ono ładniej wyglądać i lepiej pachnieć. Zbyt duża ich ilość to śmiertelne zagrożenie. Powoduje raka żołądka i przełyku. Przyczynia się do uszkodzeń mózgu, zaburza pracę tarczycy.
Związkowiec przekonuje, że konsumenci powinni zrozumieć, jak ważny jest polski rolnik i polska zdrowa żywność, której w naszym kraju zaczyna brakować. Rodzinne gospodarstwa wypierane są przez ogromne korporacje. Udają one, że produkt jest z Polski. Jednak wszystkie komponenty i antybiotyki wprowadzane są do zakładu zza granicy. Przykładem może być tucz nakładczy. Tam przywożone są świnie i pasza z Danii, ale hodowane są one w naszym kraju. Czy jest to produkt polski?
Wyniki badań
Marcin Bustowski specjalnym miernikiem zbadał kilka produktów kupionych w polskich sklepach, ale także „ekologiczną kiełbasę”. Wyniki porażają. Miernik sprawdza zawartość na azotyny i azotany.
- Ekologiczna kiełbasa za 40 zł/kg
1575 mg norma 200
- Hot dog na stacji benzynowej
1124 mg norma 200
- Mięso wieprzowe z supermarketu
710 mg norma 200
Co na to nasze służby? Milczą
Wyniki poruszyły tysiące internautów. Filmy są udostępniane i komentowane na szeroką skalę. Na razie nie odniosły się do nich służby, które powinny dbać o bezpieczeństwo żywności w naszym kraju. Funkcjonują u nas przecież takie osoby jak: Główny Inspektor Sanitarny, Główny Lekarz Weterynarii, minister środowiska, minister rolnictwa. Cisza.
Dlatego Marcin Bustowski już od miesięcy apeluje o powołanie Agencji Bezpieczeństwa Żywności, która badała, by produkty wwożone do Polski z zza granicy. Wskazuje, że jest to kluczowy problem Polaków. Aktywista zostawił ostatnio raport NIK o szkodliwych substancjach dodawanych do jedzenia w Dziecięcym Szpitalu Onkologicznym we Wrocławiu. To właśnie dzieci są najbardziej narażone na negatywne skutki przetworzonej i naszpikowanej związkami chemicznymi żywności.
„Nie ma tu podziału, na tych z PIS-u, z PO, z SLD, z LGBT. Każdy idzie do sklepu, płaci i kupuje ten sam produkt.” – mówi Marcin Bustowski i dodaje:
„Wytrują nas jak szczury, dzisiaj każdy z nas jest królikiem doświadczalnym. Wasze dzieci idą do przedszkola, do szkoły i dostają paróweczki z takiego mięsa”
Ładne, ale truje!
Związki chemiczne o których mowa sprawiają, że mięso ma bardziej świeży wygląd. Jest bardziej czerwone. Poprawiają one smak, zapach , przedłużają trwałość żywności, ponieważ mają działanie bakteriobójcze. Dodawanie ich do mięsa hamuje wzrost bakterii jadu kiełbasianego.
„Według opinii WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) spore dawki azotanów i azotynów w żywności, przekraczające dopuszczalne normy, stanowią zagrożenie dla zdrowia. Ich nadmierne spożycie może powodować różnego rodzaju zatrucia. Dodatki te obniżają również wartość odżywczą produktów i powodują destrukcję witamin z grupy A oraz B. Objawy zatrucia widoczne są już po 30 minutach. Pojawia się ostry ból brzucha, zaczerwienienie twarzy, zawroty głowy, sinica, duszność, tachykardia, zamroczenie, spadek ciśnienia krwi, aż do wystąpienia zapaści. Najbardziej narażone na przedawkowanie tych związków są dzieci oraz niemowlęta” – czytamy na stronie aptekagemini.pl
Dodatkowo w artykule czytamy, że w wielu krajach wprowadzono całkowity zakaz lub ograniczenia stosowania azotanów i azotynów w przetwórstwie żywności. Prowadzone są także zaostrzone kontrole.
W polskim prawie dopuszczalne ilości azotynów są wysokie:
-
150 mg/kg w przypadku produktów mięsnych,
-
100 mg/kg w produktach mięsnych sterylizowanych,
-
180 mg/kg w peklowanych produktach mięsnych.
Niszczy mózg, powoduje raka
Nadmierne ich spożycie w dłuższej perspektywie powoduje uszkodzenie mózgu, zaburzeń pracy tarczycy. Zaburza funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, zmniejsza jego odporność. Może wywołać nowotwór żołądka, jelita grubego i inne. Jest też podejrzenie, że zwiększa ryzyko nadciśnienia, insulinooporności, choroby Alzheimera i stłuszczenia wątroby.
„Azotany i azotyny są prekursorami nitrozwiązków, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze i wywołujące wady rozwojowe płodu poprzez uszkadzanie materiału genetycznego.” – czytamy na Poradnikzdrowie.pl.
K. M.
źródło: FB Marcin Bustowski, Poradnikzdrowie.pl, Aptekagemini.pl
Dodaj komentarz
Komentarze
czyli liczy się zysk a nie zdrowie ludzi tak nasz rząd dba o obywateli nikt nie powinien kupować mięsa z marketów najlepiej samemu uchować sobie świnkę nawet gdy się mieszka w bloku to zawsze ktoś z rodziny ma kogoś kto mieszka na wsi i razem można sobie uchować zdrową żywność - taka jest moja rada.Nie można nikomu wierzyć bo nikt się nie przyzna jaką karmą karmi prosiaka chodzi o kasę.
Ogłoście bojkot marketów razem z "S", Ja kupuje w sklepach" Społem" jest ich spora sieć w dużych miastach.
Do tego trzeba dodać jeszcze duże ilości sterydów i antybiotyków i nie potrzeba nam wojny. Sami się zabijemy.
Przede wszystkim należy wypierd...olic ze stanowisk: 1.Główny Inspektor Sanitarny, 2.Główny Lekarz Weterynarii, 3.minister środowiska, 4.minister rolnictwa. Najpierw trzeba zrobić czystke na swoim podwórku. To są instytucje które dzisiaj działają jak partia PO, dlatego należy się ich pozbyć bo blokują etaty i zajmują się nie tym co trzeba.
Cały czas nas trują ....myślicie że producentów mięsa od rolników po firmy mięsne ktoś się przejmuje....liczy się kasa a ludzie jeść muszą więc kupują....artykuł opisuje mięsa z zagranicy a mamy przykłady z pl jak ubój chorych zwierząt... Więc co myśleć o tym.....
Dlaczego nikt nie składa pozwu o możliwości popełnienia przestępstwa przez GIS w ten sposób, że dopuszczają produkty o przekroczonych normach?
Czy tymi wynikami badań zainteresowano SANEPID , albo odpowiednie Miniaterstwo ??? Jezeli nie, to prosze ro zrobić ...
Mieszkam na terenach chowu i produkcji mięsa wieprzowego oraz wołowego, wiem jak nasi rolnicy przestrzegają wszelkich norm, wiem ile pracy wkładają w chów zwierząt dlatego Europa karmi się naszym mięsem polskim chyba najzdrowszym w całej Europie , export w ponad 80-% do nas importują zatrutą chemią żywność mięsną i warzywną a podbijają że to polskie- wyjdźmy z tej unii!!! Uszczelnijmy granicę dla obcej żywności!!! Bo oni naprawdę wytruja nas jak szczury.
Służby mają gdzieś to wszystko łatwo się domyślić dla czego stać ich na żywność z najwyższej półki
Spowodują, że ludzie przestaną jeść mięso. Powoli zaczyna się to dziać też z pieczywem. Do chleba też dodają takie świństwa, że głowa boli. Ja w znacznym stopniu ograniczyłam jedno i drugie i czuję się zdecydowanie lepiej
to za co te służby dostają co m-ąc. wypłatę?.na NIK nie ma co liczyć ...pancerny marian pilnuje dziewczynek...
Takiego problemu ja nie mam, jestem weganinem. Zanim zostałem weganinem, to jeszcze nie było marketów, ale już była różnica pomiędzy mięsem swojskim, a tym z zakładów mięsnych
W dupe z takim miernikiem. https://vitalia.pl/artykul10659_Test-urzadzenia-do-pomiaru-azotanow-soeks-ecovisor-co-na.html?fbclid=IwAR0DudkmjSRbLPc2UpibgU0SLfy8U2WSFg84PoB_2Lg2vNcdZszhBegrEfg
OMG co za parówkowy artykuł.
Jeszcze troche i będziemy zamiast żywności zajadac sie pieniedzmi........rolnik wyjdzie juz nie na trawe ale na kostke brukową........popatrzy na piekny dom z unijnych dopłat........na piekny samochód w garażu......i nie zostało mu już NIC.......OPĘTALI KASĄ.Kto wierzył że to za darmo........jest prosty sposób OMIJAĆ MARKETY niechaj sami zjedzą co naszpikowali.
Masakra ludzie co jeść? Sami fundujemy sobie choroby.
Gabulicha tylko mały rolnik, inne to chemiczny syf
Mam pytanie, gdzie można kupić naprawdę zdrową żywność.Będę wdzięczna za podpowiedź
To fakt ,że jakość mięsa i przetworów mięsnych jest przerażająca,tym bardziej że jedzą to nasze dzieci
A tak wielu jest KATOLIKÓW ...gdzie ich mądrość zrozumienie nie czyń drugiemu co tobie nie miło! gdzie kler ? który powinien zająć swe stanowcze nie ! i stanąć w OBRONĘ ZATRUWANYCH OWIECZEK ,GŁOWA W PIASEK ! i nic się nie dzieje ....
Teraz wszystko jest na chemikaliach , a największym kłamstwem jest to że chcą nam wmówić że dany produkt jest bez konserwantów . Trują nas z każdej strony.
niby świeże mięso a nim nie jest. Miaso z uboju trafia pod igły albo teraz już do komur ciśnieniowych i tam jest szprycowane potem trafia do sklepów i sprzedawane jako 100% mieso w 1kg schabu jest ok. 25% chemi
Jak przestalam jesc mieso to mnie nie boli zoladek i nie odbija mi sie tluszczem
Mięso zanim je sporzyjemy musi być poddane obróbce termicznej i niema innej opcji , dobrze namoczone w soli ,w przyprawa h i wysokiej temperaturze wszystko ginie po co ta propaganda i tyle krzyku.
Mieliśmy w polsce rrodziny robotniczo-chłopskie, ruski ciagniczek albo C-330 i taki robotnik po pracy i weekendy obrobił te 3-5 hektarów, trzymał krówkę albo dwie, 5 świnek, po podwórku chodziły kurki kaczuszki na dachu siedziały gołabki a w klateczkach parę krolików. No nie trzeba to razpierdolić tak nie może być, rejestrować, karać za samowole, zabraniać, tworzyć wymogi straszyć zmieniać na duże(fuże dobre) i tak przez lata zniszczona polskich malych rolnikó. A teraz to nas trują to przecież Ci którzy teraz badaja tp mięso maczali w tym łapy. Teraz to trzeba jeść to co jest bo jak bu tego nie było, to już nic innego nie ma. Obudziliści się tetaz, zlikwidujmy te szkodliwe dostawy to kilogram miesa będzie kodztowało 50zł, a wędliny 100 dalej znów coś zamknijmy a zwykły polak niech pracuje na dwa etaty i niech płaci.
od kilku lat borykam się z alergią żywnościową/zkąd mam kupić mięso od żeżnika?
wystarcz y jeden tydzień że byśmy nie kupowali mięsa i wędlin ,nigdzie,
Musi pójść masowy pozew tak jak to robią w stanach wtedy to zadziała
Przyjda czasy gdy ludzie na nowo zaczną gospodarki zakładać, będą mieć ręce pełne roboty to sie głupotami zajmować nie będą . Dawniej ludzie tak żyli i to były piękne czasy, każdy sie szanował i nie było tyle chorób co teraz.
To przerażające- pazerność wielu osób nie zna granic. Trują nas i zacierają ręce.
Prawda jest taka że jakiś nieznanych przyczyn polski rząd pozwala na taki proceder mieszkam w tym momencie w Irlandii i używam tego samego urządzenia w tym kraju produkty zwykle są zdrowsze niż w Polsce te ekologiczne sprawdziłem . Jedno jest pewne trzeba sie zmierzyć z prawdą polski rząd pozwala na trucie narodu.
https://www.pzh.gov.pl/stanowisko-narodowego-instytutu-zdrowia-publicznego-panstwowego-zakladu-higieny-na-temat-rzekomych-przekroczen-poziomow-azotanow-w-warzywach-owocach-miesie-i-produktach-miesnych-i-przeprow/
Jest jak jest, ale az tak zle nie jest . od 35 lat jem te produkty polskie i jakos zyje i dzieki Bogu nie choruje. Ciagle ktos straszy i wymysla. Co do politykow oni jedza to samo co my. Bywa, ze stolujemy w tej samej jadlodajni a kiedy oni sa na naradach w stolicy to tu pozostaje ich rodzina.
Jeśli tak jest to czemu nie piszą w jakich sklepach ma to miejsce ,a ogólnie to kartka wszystko przyjmie
Czym i w jaki sposób dokonano pomiaru związków azotu
Ohyda wielkie dranistwo co oni wyprawiają z nami , cieszę sie ze są ludzie którzy dbają o Polaków i takie sprawy naglasniaja .W narodzie siła tylko wspólnie można wygrać. Pozdrawiam
Powołać Agencję Bezpieczeństwa Żywnosci‼️Zlecić SANEPIDOWI i innym służbom bieżącą kontrolę artykułów żywnościowych. Zaostrzyć kary za trucie Polaków. Co na to posłowie i ministrowie ⁉️
A jak myslicie!?1. Płacimy skladki ZUS, a firmy ubezpieczeniowe będą płacic emeryturę dla "wiecznie żywych" emerytów latami. Przecież zbankrutują. To zo zrobić? Truć. No i mamy przekrioczenie norm. 2. Zakład mięsny jak wsprycuje chemię 100 % wagi mięsa to ma zysk. A jak nie - to musi wrócic do gospodarki rodem z PRL, tj. socjalistycznej, gdzie państwo dokłada do wszystkiego, a ministrowie i Elyta berze kusą wypłate.
Jest nas za dużo na tej ziemi trzeba robić segregacje ,zus się wśieka ze musi wypłacać renty i emerytury,więc będą nas truć
Jak ktoś nie zapłaci za badania na większą skalę nikt nie wykona takiego badania. Takie są realia dzis. Podatki płacimy całe życie a o nasze życie nikt z elit rządzących nie dba od dłuższego czasu.
Szanowni Państwo Ten problem będzie wzrastał ,ponieważ wolne niedzielę A mięso będzie trzeba sprzedać w poniedziałek . Więc nie sprzedane będzie zakonserwowane silną chemią ażeby do tego poniedziałku wytrzymało . Pozdrawiam i życzę zdrowia
No ale unijni producenci tych środków muszą je gdzieś sprzedać...
A może by jakieś wiarygodne źródła podać? Z fachowej literatury? Bo na stronie internetowej napisać można wszystko i roi się od głupot i przeinaczeń.
Przestaną truć, jak zabraknie konsumentów (kupujących)!
a ,notariuszowi' służy, tylko popatrzcie jak mu ryja przybyło, a do tego kwiczy w każdą stronę jak wieprzek... przecież on też żre tojadło, tyle że z polskiego marketu nienawiści... nieprawdaż!?!
Tak już u nas jest przepisy i wymogi nie pozwalają na trzymanie swinki dla użytku własnego tylko musimy jeść mięso z dużych ferm z antybiotykoami i paszami z dużą zawartością chemi
Ok. 450 tys. ludzi w Polsce umiera na raka. To więcej niż urodzeń dzieci 380 tys. Dane za 2018 Jak tak dalej pójdzie to wytluka nas w ciągu 5 lat a my się nawet nie będziemy bronić.
Jestem z zawodu rzeźnikiem i Mam do czynienia z mięsem polskim i przez świętami zagranicznym przez to zagraniczne zarazilem się yersinioza i dwa miesiące borykałem sie z tą chorobą. Lepiej zjeść dobrego polskiego mniej niż z marketu bo to sa 90 % karmione odpadami 10% zbożem zgadnijcie co wioza kierowcy po przywiezieniu mięsa z zagranicy tak mięso Polskie bio oni jedzą nasze tu jest problem
To za co służby kontrolujące żywność biorą w tym kraju pieniądze jak nie spełniają swoich obowiązków !!! My chcemy dobrych produktów w sklepach !!! Nikt nie chce chorować z tego powodu. Żenujące wędlina po 40 zł. , a tak samo trujące!!!
Już dawno twierdzę że mięso nie ma smaku mięsa tylko starej szmaty, od paru lat nie jemy wieprzowiny ani wołowiny, ale wyroby też straciły swój smak
Niestety my coraz częściej kupujemy produkty w coraz to ładniejszym opakowaniu ogromne sklepy są w tym nie do pokonania
Te testery są bardzo dobre. A jeszcze lepszym testerem jest mój kot. Jak przyniosłam jakiekolwiek mięso z Kauflandu to nie chciał jeść żadnego. A jak dostałam od koleżanki z prywatnego uboju to kot o mało się nie udławił... tak mu smakowło....
Trochę błędów się wkradło i teraz pojawia się pytanie na ile rzetelnie jest napisany artykuł , w kwestii rzetelności informacji , skoro są błędy na poziomie pisowni ?
Dużo krzyczycie i tak podtym względem nic nie robicie. Zwierzęta (świnie, kury) od dawna są faszerowane i dla tego są choroby jamy brzusznej i nadciśnienia itp.
Błażej, to Ty się nie wygłupiaj. Twoja opinia to wyssane z palca pomówienia w celu zatuszowania prawdy. Ja wiem, że za to Ci płacą ale pomyśl. Twoja rodzina, Ty i Twoje dzieci też to jedzą. I nie wypisuj kłamliwych komentarzy.
Ten "specjalny miernik" wielokrotnie już opisywano i sprawdzano jego skuteczność. Pic na wodę, bujda na resorach. Urządzenie wyprodukowano w Rosji i nawet tam nie uzyskało atestu, nie wspominając o Unii Europejskiej. Weźcie się z takimi artykułami nie wygłupiajcie.
Myśle ze niestety z drobiem jest to samo!
To dlaczego rolnicy nie wezmą się do pracy i sami nie produkuje swojej zdrowiej żywności???????
Ja nie kupuje w marketach ktoś się truje na własne życzenie zarobią na tym księża i grabarze
Polskie mięso ten powinno być badane.Gospodarze polscy też hodują trzodę na dużą skalę.Podobnie jest ze zbożami. Dziś liczy się tylko wydajność. Gdzie w tym wszystkim jest konsument?Wszystko jest zatrute.
Przeciez nikt z nas Polakówm ma nie dożyc emerytury,bo skąd na nie wziąć?wiec trzeba ludzi truć!!!Ot nasza Kochana Polska!!!
Nie wiem co maja do tego polscy czy niepolscy rolnicy... Nasi nigdy nie przestrzegali, ani nie przestrzejają norm i ładują wszystkich syfow ile tylko się da. Normy są dla nich bez znaczenia. Rozwiązaniem jest poprostu zmniejszenie ilości zjadanego mięsa, bądź jeszcze lepiej całkowite odstawienie...
Te wyniki pomiarów nieatestowaną zabawką (Soeks-ecovisor)nie są wiarygodne
Ludzie nie kupujcie tej trucizny,to jest nie do polkniecia,zróbmy z tym porządek
Ale to chyba te bencwaly co siedzą w rządzie powinno reagować
A ja zawsze myslalem ze nioski to koguty.....
Gdy przed 30 oma laty przeszedlem na wegetarianizm to wszyscy rechotali sie z tego nienormalnego dla nich zachowania... Siedmiu gryzie piach...z mojego rocznika i mlodsi.. Rocznik 1960
Pacowalam 40 lat temu w Państwowej Inspekcji Skupu i Przetwòrstwa Artyk Rolnych badalsmy wszystko Dawno zlkwidowano tę istytucje bo po co.
Dlaczego nie wycofaja tych produktów ze sprzedaży????gdy przekraczają normy????....to chore....ale gdy tak jest to ktoś gdzieś tak kazał!!!!
Jest to wierzchołek góry,.W 1940r w Zakopanym Żydzi ze strony niemieckiej z zydami strony rosyjskiej ,podpisali pakt o unicestwieniu naszego Narodu.Po wojnie II Sw.pierwszym punktem w zaleceniach Moskwy bylo"zrodla wody w naszych rękach "na 49 możliwych. Kto dziś bada wodę?A wiemy,że jest zatruta(szczególnie ta nazywana "świętą "w miejscach pielgrzymkowych).
Słowa klucze: "jest podejrzenie", "może być"...
Tak jak z kręceniem liczników samochodowych wszystko na potrzeby klientów
I gdzie sa politycy powinni sie za to wziąść. Kto to kontroluje ze takie cos w sklepie jest?
W dzisiejszych czasach to i rolnicy też są nieuczciwi. Zabijają chore kury i sprzedają jako wykwintny towar ..drogo...no bo od rolnika. Karmią zwierzęta też byle czym i nie dbają o nie . Ale ceny wysokie... Nauczyli się kombinowania na wyrobach i nawet mleko czymś faszerują by było dłużej niby świeże. Przyniesiesz do domu , gotujesz a tu jakiś zajzajer ..to samo z jajkami. Mieszają kilka swoich jajek z jajkami fermowymi ze skupu....ale cena wysoka .. bo niby wiejskie... Wiadomo że wiejskie bo wszystkie fermy są na wsi a nie w mieście. I tak robią nas w konia... Trzeba dobrze znać takiego rolnika i wiedzieć czy dba o swoje zwierzęta i jest uczciwym człowiekiem... Inaczej to tylko pomagamy cwaniakom i oszustom.
Tam gdzie wykończyli rolników pseudo chorobą świń trzeba przejść na wegetarianizm z wlasnego ogródka niesty nie mamy wyjścia wykonczyli cukrownie wykończyli wieprzowinę wykonczą kopalnie węgla i soli wykonczą i nas
Przydałoby się zbadać też owoce i warzywa. Tam z pewnością też znalazłoby się coś ciekawego.
Takie mięso czyli tą padline powinni sobie szkopy jeść polskie zdrowe mięso wywozi się do Niemiec skupiając od rolnika za 5zł kilo ,mówię tu o wieprzowinie .Tak 5 zł kosztuje kilo żywca ,jestem rolnikiem pozdrawiam.
nasze sluzby zyja z lapowek i trzymania ryja cicho.
Powinno być zminimalizowane sprowadzanie mięsa za granicy z zagranicy to najgorsze świństwo idzie do nas do Polski a sprowadzane mięso powinno być szczegółowo przebadane.
Gdzie mozna takie mierniki dostac
To brednie. Mierzycie przewodność mięsa pisząc, źe to azotany. Przewodność zależy od wielu czynnikòw, a azotany są na końcu listy. Przestańcie powielać fake news.
Kupiłem w Biedronce schab, dziwnie wyglądał, jak modelina, krojąc go również jako plastelinę
A mierzone to było czym ? Teraz niech każdy hodowca indywidualny ubije świniak i zbada jego mięso, potem wyciągnie wnioski. Bzdura , bzdurę , bzdura pogania a wszyscy łykaja jak prawdy objawione. IDIOTYZM
Ekologiczna kiełbasa? Eko, z listkiem? Proszę podać konkretnych producentów.
Jakie badania !? To fikcja i pusty zapis na papierze wiem bo pracowalem w ubojni, prawda jest taka ze partia przeznaczona do badania byla scisle selekcjonowana, a reszta juz byla dawno w sklpie.
Kochani sama hoduje kurczaki i tylko na zbozu wlasnym ale ten kurczak nie jest za 5zl jak w sklepie ale wyniesie mnie okolo 15zl ale jego smak. I nie rosnie 6tygodni tylko 5 miesiecy i to sa skutki a wystarczylo by zjesc o polowe mniej a zdrowszego.nasze panstwo zniszczylo malych gospodarzy i to sa skutki przemyslowych hodowli.Kiedys swinka rosla pol roku i dluzej a teraz fermie szybko i na chemi nasze dzieci to juz odczuwaja a bedzie jeszcze gorzej
Proszę teraz zbadać mięso z rynku od rolnika. okaże się że jak jest.!!!!!!!!!!!!
A gdzie jest sanepid i Instrukcje badająace żywność?
Powinno być badane i zakaz sprzedaży trującej żywności
Powinno być badane i zakaz sprzedaży trującej żywności
Dlatego zrobione mielone są do niczego. Nie nadają się do jedzenia,
Polskie mięso idzie za granicę bo jest ekologiczne a z za granicy do Polski ściągają bo taniej wychodzi
test czy przejdzie
Inspektor sanitarny tylko zajmuje sie uprzykrzaniem zycia ludziom ktorzy nie chca wciskac dzoeciom wlasnym rteci i innych trucizn w szczepionkach
klient
Nagłaśniać, publikować w sieci, podawać nazwy producentów, a najlepiej nie kupować.
Czytelniku o pseudo KOGUT, z miłą chęcią dołączyłbym się do Twojejbopinibibcheci zaostrzenia przepisów. Nerwy mnie biorą jak słyszę teksty znajomych rolników lejących trujące gów ... hetolitrami a w odpowiedzi "Przestań, przecież to ma sprzedaż ... musi być ładne "
służby unijne a nie POLSKIE
Tak to Ja kupiłam właśnie filet w sklepie mięsnym nie będę mówiła w jakim sklepie był filet z kurczaka szpikowany antybiotykiem o przyniesieniu do domu filet zaczął śmierdzieć poszłam oddać go i ekspedientka potwierdziła to że to są filety które były odżywione antybiotykami No przepraszam To jakie tutaj problemy to nie są problemy tylko to są trucia ludzi chyba pan ma problem z samochodem
Do produkcji wędlin oraz wędzonek mięso jest peklowane mieszanką peklującą która składa się z soli oraz nitrytu w odpowiednich proporcjach Chcąc przekroczyć zawartość azotanow czy azotynów w wędlinach trzeba by mięso posolić ( zapeklowac) w dawce 10 razy większej niż zakłada receptura a wiec dodatek soli peklującej wynosiłby nie 2,2 kg na sto kilogramów mięsa do produkcji kiełbas a ok 22 kg na sto kilogramów mięsa Wnioski proszę wyciągnąć sobie samemu ja nie potrafię zreperować sobie auta wiec oddaje do warsztatu a jak ktoś nie ma zielonego pojęcia o produkcji czy konserwacji mięsa niech głupot nie wypisuje i nie mąci ludziom w głowach tyle w temacie pozdrawiam
Trzeba walczyć z trucicielami . Trzeba dużo nagłaśniający o tych praktykach .
Razu pewnego kupiłem w supermarkecie drzem jagodowy,w którym było jagód 18%,reszta to chemia,czyli utwardzacze,polepszacze smaku,emulgatory,kultywatory(nie te ostatnie to rolnictwo).Na końcu wyczytałem tam guma guar,cokolwiek to jest.Stało toto w szafce 3 lata,bo myślę ,zjem to może sierścią porosnę,albo stopy mi się w kopyta zmienią.Wyrzucić też strach żeby do skażenia środowiska nie doszło,w końcu jak zaczęła obowiązywać segregacja śmieci to to dałem toto do odpadów niebezpiecznych.
Polacy to idjoci, latają do dyskontow i galerii jak muchy do gówna. Ja pojebany nie jestem, rodziny nie truje i kupuje w sprawdzonych miejscach u ,Mietka,
Przyłóżcie sobie wszyscy razem ze związkowcem ten specjalny miernik do czółek . Może wykaze zawartość mózgu w głowach.
W Polsce nikt niczego nie kontroluje, hodowcy i rolnicy robią co im się podoba , by była kasa. Rząd tez ma nas w "dupie". W krajach Unii jest więcej kontroli i zakaz, tam się boją , a przede wszystkim są inne normy. U nas mogą truć do woli. W unii zakazany są substancje rakotwórcze takie jak Glifosat, a nasi pryskają zboża. Potem, jemy kasze, mąkę, pieczywo i chrujemy na raka !. Musimy ruszyć na rząd sami, inaczej jesteśmy straceni !!
Po co komentarze i tak nikt z tym nic nie zrobi
A pamiętacie odswiezane wędliny polskiego producenta? Wniosek? Nie jeść mięsa
Od około 6 miesięcy nie spożywam mięsa ,bo zakazdym razem jak spożywam mięso źle się czułam .
To jest ewidentna wina tej całej pierdolonej uni europejskiej szmaciarze
To jest ewidentna wina tej całej pierdolonej uni europejskiej szmaciarze
Zbadajcie dziczyzne
Przeczytajcie to i wyrzućcie to gówno za parę złotych. https://vitalia.pl/artykul10659_Test-urzadzenia-do-pomiaru-azotanow-soeks-ecovisor-co-na.html
Ludzie a wy nie wiecie że wszyscy producenci którzy chcą być na półce w markecie muszą ściągnąć gacie do kostek -(tzn.sprzedac po kosztach a zarabiać tylko na ilości i jaka cena taki towar gorszą jakość bo to masówka dla marketu a ludzie patrzą że to dobra firma robi to kupują a ta firma dla marketu robi zupełnie inaczej ,taniej,gorzej. Żeby tylko wejść na półkę straszne ale prawdziwe
Sami napędzamy rynek żeby nas oszukiwać przestanmy kupować ale wszyscy wtedy się obudzą że coś jest nie tak jak tony mięsa zalęgną w sklepach i się zepsują -Strajk musi być całej Polski to jedyne rozwiązanie a kontroli nikt nie przeprowadza bo wszystko to jest machina Polskiego biznesu nasze dzieci długo nie pożyją masakra !!!
A ciekawe jakie wyniki byłyby po sprawdzeniu mięsa u naszych sąsiadów , Niemców czy oni też sobie pozwalają na takie numery z miesem. Nie mam miernika ale chętnie bym sprawdziła????
Hamstwo w państwie
Pytanie za 1000 punktów. Szyneczka od dziadunia to czym była traktowana aby miec ładny czerwony kolor jak nie Salertą czyli azotanem sodu lub nitrytem czyli azotynem sodu. Czy wszelkiego rodzaju tradycyjne wędliny? Tak tam też jest dodawany Azotyn sodu w celach wybarwiajacych i konserwujacych.
Powinno się karać tych co trują ludzi tak by nie opłacało się im to robić wszyscy płacimy za mięso i chcemy by ono było bezpieczne i zdrowe a nie z dodatkami które szkodzą ,większość społeczeństwa chyba zdecydować powinna się na zmiany przejścia na wegetarianizm
Nalo ,ze wszyscy nas truja lacznie z powietrzem to jeszcze ceny zaczynaja byc porazajace i ciagle rosna.Jak nas nie zabije jedzenie to my emeryci zdechniemy smiercia glodowa.
Kochany Marcinie. Zbadaj prosze jeszcze Ryby. Bög nich Tobie da duzo zdrowia i wytrzymalosci. Podziwiam ciebie za Twoja Odwage. Dalej tak.
Jeżeli ktoś uważa że takim urządzeniem można zbadać zawartość azotanów i azotynów to polecam wrócić do podstawówki. Do oznaczania tych jonów używa się odczynniki chemiczne, trzeba je wyekstrahować i oznaczyć spektrofotometrycznie. Te badziewie może co najwyżej badać przewodność jonów.
Malo tego ze jest niedobre to jeszcze wielszosc smierdzi knurem. Kupowane za grosze i z za granicy nie nadaje sie do spożywania
Moj 4-letni kotek brytyjczyk lubil jesc tylko kurczaki, watrobki z kurczaka i co po 4-ch latach bialaczka i smierc!!!
Trujące jedzenie to jeden biznes, drugi sprzedaż leków na tę truciznę i tak się to kręci...
ale dlaczego tak jest ? bo gdyby jedzenie było zdrowe, to nie musielibyśmy sie leczyć, i nie byłoby nowotworów.
Powinni walić milionowe kary i zamykać za utratę zdrowia
Tak to popieram mięso już dawno przywoża w chłodnia h z dani i Holandii te barwione tak ładnie wygląda wcale tego nie jem bo widziałem co robią tam za granicą na lolland byłem świadkiem wszystkie kurnik to tuczarnir świń i pasa mieszanka specjalna 5miesiecy i100kg a niektóre nie chodzą tylko leżą przy kortach i bo ich peczy i mają jeść i leżeć co to jest człowiek człowieka truje a puźniej choroby poważne nawet groźne dla zdrowia
Ludzie mówicie o małych sklepach żeby tam kupować ale Ci mali sklepikarze zaopatruje się w dużych marketach mają karty stałego klienta i duże rabaty A nawet często nie mając kasy biorą towar na tak zwaną pustą kartę i później płacą. Wiem o tym bo pracuję w markecie i cóż kupisz w markecie czy w małym sklepiku to jeden i ten sam problem.Najlepiej kupić żywca i wszystko samemu zrobić ale .... ..czym te świnie są karmione też nie wiemy
Nie rozumiem dlaczego dopuszczone są do sprzedaży ???!
Tak walczą o czyste powietrze smog wlepiają ludziom kary węglem nie wolno palić . A sami co robią truciznę walą do każdego artykułu spożywczego i to jest ok. A kto za to odpowie . ? Truć ludzi świadomie . TO LUDOBÓJSTWO . Kto daje na to pozwolenie ?????????
Zbadali mięso ...czy ktoś poniósł karę za to , że trujące mięso znalazło się w sklepie...?!!!
Od października 2019 roku jestem konsultantem świadomej profilaktyki w NSP Słoneczne suplementy. Mój nr ID:PL 4326427,e-naturessunshine.com Kupiłam Uniwersalny Koncentrat NSP NATURE1S SUNSHINE CONCENTRATE małą łyżeczkę od herbaty koncentratu wlałam do 2 litrów wocy i włożyłam tam mięso przeznaczone na potrawy świąteczne. To co zobaczyłam po 20 minutach przeszło moje oczekiwania. Mięso wieprzowe zmniejszyło swoją objętość. Zrobiło się go mniej. Zmieniło kolor. Z krwisto czerwonego zrobiło się różowe. Miękkie. Wypłukałam dwukrotnie wodą i przrobiłam na kotlety mielone. Polecam ten koncenrtat .
W sklepach nie powinno być żadnego mięsa . ani polskiego albo zagranicznego. Bo mięso to żywe czujące istoty. Precz z hodowlą! GO VEGAN!!!!!!
Za Komuny gdyby coś takiego było kierownik masarni poszedł by siedzieć do pierdla.A tu nikt nie kontroluje? takie państwo Prawa i co na papierku tylko?
Okrutne,powolne niszczenie gatunku ludzkiego.W dodatku zgodne w/g prawa.My zastanawiamy sie z kąd mamy takie dziwne schorzenia!!!Nikt konsekwencji nie ponosi a to PRZESTĘPSTWO!!!!
Tylko dziczyzna z polskich pół i lasów. Tysiące ton naszej dziczyzny wyjeżdża do Niemiec, Francji, Włoch. Utylizuje się zdrowe dziki a wieprzowina w dyskoncie 9,99 zł za kg. Trucizna. Nie potepiajcie myśliwych.
I najgorsze że nic nikt z tym nie zrobi , niby eko -skreko -fix a kupując za 40 zł masz to samo co z marketu to oszustwo , a drugi problem to ludzie nie mają kasy i sa skazani na tą truciznę co mają zrobić ? To producenci powinni być karani wtedy każda żywność byłaby jak dawniej !
https://www.pzh.gov.pl/stanowisko-narodowego-instytutu-zdrowia-publicznego-panstwowego-zakladu-higieny-na-temat-rzekomych-przekroczen-poziomow-azotanow-w-warzywach-owocach-miesie-i-produktach-miesnych-i-przeprow/
Jeśli nie podaje się ani miejsca, ani obiektu "badań" to jest to zwykły agro-hejt. Do Rosji szły polskie świnie zainfekowane wirusem, handlowano bydłem z chorobą mózgu, już nie pamiętam nazw. Jak mam być przekonany, że nasze jest lepsze? Nawet kupowane na rynku ziemniaki gniją już po tygodniu! Nikt nie kontroluje produkcji rolnej, czyni się co najwyżej pozory.
Tak się dzieje gdy polskie zdrowe świnie się utylizuje a kupujemy mięso które 15 lat leżało w chłodni nie wiadomo skąd przywiezione.
Ludzie powinni w końcu przestać rzucać bezowocne frazesy! Mięso jest trujące? To chce wiedzieć z jakich ubojni, firm czy marketów wtedy będę wiedział jak się bronić przed tym
Przeciez te całe słuzby, ktore powinny dbac o stan zdrowia ludzi, jakosc hodowli i przetwarzania zywnosci, sa zainteresowane aby nas unicestwić, więc marne szanae....
Bzdury. https://vitalia.pl/artykul10659_Test-urzadzenia-do-pomiaru-azotanow-soeks-ecovisor-co-na.html
Jak tak można gdzie nasze władze w Polsce my chcemy żyć nie umierać a nasze pokolenie dość ze nie ma dobrej służby zdrowia gdzie mamy się leczyć błagam o pomoc
Badać i upubliczniać wyniki badań.
To wszustko mamy dzieki tej wspanialej IIIRP i tym lotrom co teraz kandyduja do sejmu i sematu jako te zgnile jablka co caly kosz zarazaja. Dzirki tym podlym ludziom co a Magdalence nas zdradzili i tym zbrodniarzom co z zagranicy ich oplacali. No i dzirki modlom wznosonym do nieba o TAKIE POLSKIE
Wicie co by było najlepsze? Na kazym lidlu biedrone polo markecie itp, być powinno napisane.................... Azotany w mięsie ładny kolor itp ilość substancji trujących i ich normy przekraczające. dziś są podudzia z kurczaka w lidlu kg po 4,99ja za huja tego nie kupię!!!!!!!!!!!!!
Ile to razy słyszałem: To dla mnie, a to na handel. Miastowe wszystko zjedzą.
Robią z nami co chcą a rząd im pozwala ciemnoty totalne
Wychodzi nam unia bokiem
Ale w co wy wierzycie... Wojna nie może już wybuchnąć, bo była by dla środowiska zbyt niszcząca. Wody starczy nam maks na 200 lat. A ludzi przybywa.
Badania to się powinno wykonywać w akredytowanym laboratorium i akredytowaną metoda a nie tym urządzonkiem ze zdjęcia!
Ktoś napisał, że trzeba kupować u pewnego gospodarza, w tym problem, że gospodarz nie może chować świń bo nie spełni wymogów jakie są stawiane.
Chrystowiercy powinni zmuszac do rzarcia tej trutki kaplanow , sekretarzy id bogow biblijnych
Tylko że gospodarze gnebienia od tylu lat mogą nie wytrzymać i nie będzie skond kupić będziemy zmuszeni na import
i o to chodzi zeby tylko zostało 15 ml polakow
i o to chodzi zeby tylko zostało 15 ml polakow
Trzeba kupować w pewnym miejscu , bezpośrednio u gospodarza, pewnego gospodarza.
Gdzie można zakupić miernik do pomiaru azotanów i azotynów, poza tym czy wszystkie produkty można mieżyc tym miernikiem. Pozdrawiam
Zapomnijcie drodzy konsumenci, że polski rolnik zainteresowany jest ekologiczną produkcją żywności. Dzisiaj pryska, jutro sprzedaje. Liczy się kasa aby zajechać w niedzielę audi na sume. Receptą jest system kontroli ale ta władza ma inne priorytety : średni okres wypłaty emerytury 11 miesięcy.
A może pora przejść na wegetarianizm?
A może pora przejść na wegetarianizm?
Kiedy rolnikom na wschodzie kraju pozwolą na hodowlę świń , ( jesteśmy zniewoleni jak w tym filmie rosyjskim , nic nam nie można ziemi też , nie można przejąć po Ojcu )Kler ma wszystko a teraz nie długo przejmie nas żydostwo , i po pięknym kraju Polsce ( goje nr dwa tak nas będą zwać ).
Czy można podać nazwę tych hipermarketów?
Szanowny p. Marcinie. Czy według Pana musimy przej#" na pożywienie bezmięsne?
Moje koteczki juz dawno nie rusza miesa z supermarketow,chocby to bylo najpiekniejsze mieso . Cos w tym jest :(
wszyscy wegetarianizm a co w marchewkach nie ma chemii ? warzywa nie są sztucznie pędzone ? żeby szybciej dojrzewały . Zastanówcie się nad tym co piszecie
Myslalem ze tylko w wyrobach . Nie zdawalem sobie sprawy ze juz w surowym miesie . Dramat !!!
Straszne, ale zgadzam się i w Hipermarketach od dawna nie kupuję żadnej żywności. Pozostałe mi małe - nasze sklepiki, chociaż i tam nie jest bezpiecznie. Popieram tą walkę, oby nie była to walka z Wiatrakami, gdyż rządzi mamona w potężnej pazerności .
Trzeba nas systematycznie truć bo lekarze nie mieli by co robić,szpitale by padły.Trzeba .,by było też zamknąć apteki firmy farmaceutyczne też nie miały by co produkować.A my kogo obchodzimy liczą się pieniądze.Bandytyzm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To woła o pomstę do nieba! Jesteśmy bezsilni, my, zwykli zjadacze chleba, co możemy zrobić? Dzisiejszy świat rządzi się prawami pazernych ludzi dązących do jak największych dla siebie korzyści, nie zważając na konsekwencje. Jak mawiała moja babcia; Koniec świata!!!
Wegetarianizm = Dobry Smak !!! Zdrowie I Współczucie !!! youtube.com - debata: zwierzęta należy wykluczyć z menu youtube.com - mistycyzm 13 - wegetarianizm youtube.com - janusz reichel - nie jem mięsa zostanwege.pl
Antidotum na taki rozwój rzeczy jest tylko jeden, czyli, wegetarianizm, tudzież, weganizm i po kłopocie. Nic bardziej prostego. Chyba że macie z tym kłopot ?!?
Przerazajace!!!!
A czytać to te komentatory-doktory umieją? Tu jest test tego cudeńka pomiarowego, do pomiaru "wszystkiego": https://vitalia.pl/artykul10659_Test-urzadzenia-do-pomiaru-azotanow-soeks-ecovisor-co-na.html
Wiecie co, tak czytam te komentarze i jak widzę, coś typu,, ten miernik to ściema,, to zastanawiam się ile wy macie wiedzy na ten temat!? Pracuje przy mięsie za granicą, te mierniki są do sprawdzenia temperatury, sprawdzenia pewnych substancji. Uwierzcie, że większość ludzi ma gdzieś temperaturę i substancje chemiczne, 10gram w te czy w te... Także proponowałbym kupić sobie takie mięsko czy wędline u Pana na wsi, gdzie użyje tylko soli, pieprzu i czosnku i dać 40zl za kg , niż kupić w markecie na promce za 20zl...
ze tez ludzie sie nabieraja na te 'mierniki'
Producentom, firmom przetworczym zależy tylko na kasie. Ludzie w instytucjach kontroli siedzą cicho dbając o etat. Inna sprawa to instytucje te nie mają odpowiedniej mocy sprawczej. Normalnie powinna być niezapowiedziana kontrola , w przypadku nieprawidłowości prokurator, zamknięcie firmy , konfiskata majatku zarządu i finisz. Po kilku takich akcjach byłby spokój. Podobnie z firmami zagranicznymi łącznie zwywaleniem z kraju.
Jaki to specjalnuy miernik, kupię sobie
Aferzyści.. W naszym kraju obce rozlazło się jak plaga. Tylko nasze nigdy dobre nie było.. Polski chłop lepiej gdyby służył dla kogoś niż produkował.
Benzoesan sodu gdy przemieści się do żołądka i zajdzie reakcja z kwasem żołądkowym powstaje benzen - środek rakotwórczy!!.
To tylko Polska masakra
Ten sprzet nie bada przetworzonego miesa!
Miernik jak najbardziej w porządku ! Teraz czekać aż producenci oskarżą tego pana bo oni mają swoich laborantów inspektorów którzy twierdzą że wszystko jest ok po wcześniejszym dostanie walizki z gotówką.
Fajny ten miernik. Taki nieatestowany. Taki nieprzystosowany do badania mięsa:P Życzę powodzenia w sprawie z producentem, jak to trafi do laboratorium i się porówna wyniki.
Kupiłem karkówka w biedronce pakowana hermetyczne Nie dosyć ze w 1,5kg mięsa przy pieczeniu musiałem wylać pół litra wody bo cały czas się gotowalo zamiast pieczenia a mięso było z knura i bardzo smierdzialo moczem musiałem wyzucic wszystko banda oszustów a pisało kraj pochodzenia Polska.
Trzeba po prostu przestać jeść mięso! wyjdzie to wszystkim na dobre i nam i zwierzętom a nawet naszej matce ziemi!. Jedynie ci co nas podtruwają na tym stracą a to też chyba dobrze! ;-)
Nawet "zdrowe" mięso truje bo człowiek nie jest mięsożerny. Pies trawi mięso w 2-3 godziny i ma w jelitach odczyn kwasowy wiec mięso w psie nie gnije. W człowieku zalega kilkanaście godzin, nie mamy ochrony kwasowej więc mnożą się w nas bakterie gnilne i pasożyty. Spece od diet bezmięsnych głoszą, że część chorób w wieku 40+ wynika z podtruwania się gnijącym mięsem przez całe dekady.
Ale chamstwo aż nieprawdopodobne, już w życiu nie kupię w markecie mięsa
A gdzie można kupić taki miernik ?
Gościu 12-08-2019 16:17:20 " Przecież to urządzenie to ściema. " Jakby to była ściema to by nic nie wskazywała . Coś musi być na rzeczy , skoro neguje się ten przyrząd . Czego się boicie PRAWDY , a co prawda o "zdrowej żywności" w oczy kole .
Przecież to urządzenie to ściema.
Mierzone nie w laboratorium, a za pomocą Soeks Ecovisor. https://vitalia.pl/artykul10659_Test-urzadzenia-do-pomiaru-azotanow-soeks-ecovisor-co-na.html
Zgłoś to do prokuratury to wtedy coś będą musieli z tym zrobić ,to to przestępstwo . Ścigać karnie mozna by wszystkie służby powołane do ochrony konsumentów,jeśli wiedzą i nie reagują to ponoszą odp karną.